Jord-til-bord opgave (2:3)
Gården set fra "hundelufter-ruten". |
Køer er bare nysgerrige! |
Desværre kommer de mange køer ikke længere ud på marken, og får derfor ikke lov til selv at græsse. Køerne skal producere så meget mælk som muligt, og lukkes de ud på en græsmark vil en for stor del af deres kalorieomsætning blive omsat i bevægelse med lavere mælkeydelse til følge. Besætningen hos den pågældende bondemand består udelukkende af sortbrogede malkekøer. De giver en mælk hvis fedtprocent er omkring
4 %, altså ikke voldsomt højere end den sødmælk, man kan købe i supermarkedet.
Min forespørgsel om hvorvidt de kunne undvære 3 liter frisk komælk blev modtaget med et overbærende smil. Årsagen hertil var, at køletanken, hvor mælken opbevares, rummer 25.000 liter!
En hane der vil noget! |
25.000 liter. |
Processen er såre enkel: Mælken opvarmes til 25° C., tages af varmen og køles så et par grader ned igen. Herefter blandes kærnemælk i,
Ja, så enkelt burde det være,
men da vi den følgende morgen spændt kiggede til ”tykmælken”, var den altså
ikke særlig tyk! Mælkens egen fløden havde lagt sig som et pænt lag ovenpå, men derunder var
produktet stadig rimelig tyndtflydende. Og smagen var desværre heller ikke helt
vel-lykket, idet kærnemælken havde afsat en tydelig ”valle-smag”.
Jeg lod mig dog ikke slå ud, da jeg jo ikke havde fulgt Karolines opskrift til punkt og prikke. Det gjorde jeg så i andet forsøg, og blandede ingredienserne i følgende forhold: En liter "almindelig" sødmælk fra købmanden + en dl fløde (38 %) + en dl kærnemælk. Og med en betydelig højere fedtprocent lykkedes det. Efter de ca. 18 timer havde vi en dejlig syrlig og mild tykmælk, der var tilpas i konsistens. Den gode del fløde gav både et fint lag på ”toppen”, og gjorde ikke smagen ringere!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar