mandag den 16. september 2013

Bivuak

Biotop 5 opgave (3:3)
Udendørs overnatning forbinder de fleste med at sove i telt. Men der findes også det lidt mere primitive alternativ, nemlig at bygge sin egen bivuak. En bivuak giver ly for regnen og sikrer at ens sovepose ikke bliver fugtig af natteduggen. Omvendt er det ikke nogen luksusbolig! Man bakker ind i sin bivuak og maver sig forlæns ud, man kan ikke sidde op i den, man kan ikke lukke for indgangen og man skal evt. medbringe en ekstra presenning, hvis man vil have mere bund i bivuakken end hvad liggeunderlaget kan udgøre. Til gengæld har man frit udsyn hele natten og kan ligge i sin lune sovepose og øve sig i stjernebilleder. Den klassiske bivuak består af en kæp (eller medbragt teltstang) på ca. 1,5 meter, et stykke reb eller kraftig snor på min. 5 meter, 6-8 pløkke og en presenning på ca. 2 x 3 meter der er forsynet med "øjer" langs kanten (alternativt en poncho).
Man bygger sin bivuak ved at fæstne den ende af rebet til en træstub eller et andet fast punkt få cm over jorden. Derefter går man et par skridt i den retning man ønsker åbningen skal vende, placerer sin kæp, vikler rebet en gang rundt om i ca. 80 cm højde, og trækker nu rebet ned mod jorden, binder en løkke og gør rebet fast med en pløk. (På mit billede af det udspændte reb ser det desværre ud som om, rebet danner en ligebenet trekant med kæppen i midten. Det er perspektivet der snyder! I virkeligheden er der betydeligt længere på stykket ned mod det første punkt, hvor jeg fæstner rebet og det skal der også være). 
Derefter lægger man presenningen over rebet således, at midten af presenningens lange led placeres lige over rebet. Til sidst trækker man siderne ud i en skrå vinkel og sætter pløkkene i presenningens øjer. - Og voila har man tag over hovedet!

Er det første gang man bygger en bivuak, går det sikkert ikke helt så enkelt. Man skal sandsynligvis justere lidt hist og pist for at finde den rigtige højde, hvor rebet vikles rundt om kæppen, og måske skal 
presenningens øjer forsynes med en kort snor, hvis ikke siderne kan nå helt ned til jorden for blive pløkket fast. Det kan også være man netop ønsker at få lidt mere loftshøjde, og dermed på forhånd hæver rebet, hvilket så blot resulterer i, at bivuakken bliver mere åben langs siderne.










Som ovenfor skrevet kan man også benytte en stor poncho i kraftig nylon eller polyester. Den har den fordel, at den ikke larmer så meget, hvis det blæser. Til gengæld vil nogle måske være lidt øm over at få en dyr letvægts-poncho ned i skovbunden med risiko for, at en skarp gren skærer hul i stoffet. Ønsker man at sove flere sammen og bliver grebet af bivuakovernatninger, så kan man også købe en tarp, hvilket i al sin enkelhed blot er en letvægts-presenning der er "skræddersyet" til at blive brugt til bivuakovernatning. Uvist hvorfor er de desværre sindssygt dyre (jeg har set en der måler 3 x 4,5 meter til € 129,95) mens en presenning i samme størrelse kan købes for knap € 15,00!!!
Endelig kan man også bygge en bivuak helt i naturens egne materialer. Det tager betydelig længere tid, da man så først skal bygge et skelet i træ og derefter beklæde det med fx grangrene. Derfor er det ikke noget man skal give sig i kast med, hvis man ankommer til lejrpladsen 5 minutter før mørket falder på. J
For nærmere information om bivuakker kan henvises til disse links:
http://www.naturkatapulten.dk/ og skriv derefter "bivuak" i søgefeltet
http://www.youtube.com/watch?v=2l1gAsm7sGI
http://www.youtube.com/watch?v=vvlZtYQzVew
http://www.youtube.com/watch?v=nJa5kgJUw8I
http://www.youtube.com/watch?v=DXmQ9xSNSBI

PS: Husk at billederne kan forstørres ved at klikke på dem!
PPS: I et par af YouTube video'erne benyttes i stedet betegnelsen "shelter". I min verden er det lidt forkert, da jeg opfatter en shelter som et større og mere permanent ly end en bivuak.

1 kommentar:

  1. fler personers bivaker kan også bygges ved at man bruger pressenger i str rimlig stor, jeg har billeder liggende af flere forskellige modeller, men en af dem er at bruge 3-4 kanoer også spænde en pressing ud mellem dem og sidde en sværpind i midten for den åbene ende..

    SvarSlet