onsdag den 15. maj 2013

Foto- og observationsskjul

Biotop 3 opgave
Indledningsvis skal jeg komme med en tilståelse: Omkring denne opgave har jeg haft sat "ambitions-overliggeren" for højt, hvilket har resulteret i, at afleveringsfristen for længst er overskredet, hvilket jeg oprigtigt beklager! 
Til gengæld synes jeg også selv resultatet er blevet tilfredsstillende, for det skal ikke være nogen hemmelighed, at det har taget laaaaaaaaaang tid at løse denne opgave. Og hvad er det så jeg har valgt at lave...? Jo, som gammel fotoentusiast skulle jeg naturligvis bygge et foto- og observationsskjul!

Sådan begyndte projektet - et kasseret campingbord!

I skuret fandt jeg det viste campingbord - helt i hvidt - som med "lidt" folie og tape kunne blive et udmærket "karosseri" for foto- og observationsskjulet. Ideen var at få lavet bordet så lidt iøjnefaldende som muligt, og til det formål købte jeg nogle meter selvklæbende sort folie, som jeg så pakkede selve bordpladen ind i. 
Særligt hjørnerne på bordpladen drillede mig, da de var afrundede og ikke skarpe vinkler. Dernæst var det benene der skulle pakkes ind, og da jeg mente, at folien både ville være lidt for sart i forhold til de skrammer naturen kunne påføre den, og samtidig også en anelse for reflekterende (selvom den var sort!) havde jeg valgt stoftape i camouflagemønster! ( - og samtidig så det jo også lidt sejt ud!).

Da jeg ikke vidste hvordan tapen var at arbejde med, valgte jeg at lægge baner på langs i stedet for at sno dem rundt om benene. (Bl.a. også fordi jeg regnede med, at det ville være mere "tape-økonomisk"). Imidlertid kunne tapen ikke hæfte ordentligt på denne måde, så alle de lange baner måtte efterfølgende limes med stoflim!

Efter at bordplade, ben og forlængerben således var pakket ind, skulle jeg nu til den del af de to U-formede ben der lå ind mod bordpladen. Men hov! Der var absolut nul afstand, så ikke engang et stykke folie kunne skubbes ind. I stedet måtte jeg så få fat på en sort permanent tusch, der på dette stykke kunne gøre de hvidlakerede ben nogenlunde sorte.

Og nu vi er ved den sorte farve. Der er jo ikke ret meget i naturen der er helt sort, så selv ikke et  sort folieret campingbord kan helt skjule en voksen mand på 186 cm. Derfor måtte jeg igen på jagt - denne gang efter et stykke camouflagenet! Det kan faktisk købes pr. løbende meter, så en god ven frekventerede Arms-Gallery i København og sendte fluks et par meter af dette sjove materiale. Det kan anvendes både forår og efterår, da det er brunt på den ene side og grønt på den anden - smart!

Og her er så det færdige resultat, som jeg glæder mig til at tage i brug på min biotop, og som forhåbentlig bringer de sky dyr lidt tættere på den nysgerrige betragter og fotograf. 
Min vurdering af det didaktiske potentiale i projektet er, at selve fremstillingen (og efterfølgende brug) let kan kopieres til brug i en SFO eller lignende. Det rummer masser af kreative muligheder for at arbejde med saks, hobbykniv, tape, folie, tusch m.m. og særligt drengene kunne jeg forestille mig, kunne blive grebet af tanken om, at man bygger en transpor-tabel hule! Derudover vil det at skulle sidde musestille med garanti være meget mere tillokkende, når man samtidig kan sidde i en sej hule! Afhængig af årstid og omgivelser kan man fintune camoufleringen ved at klippe grene, kviste, græs, siv eller lignende og så fastgøre det i nettet. Dermed skærpes opmærk-somheden også på det farvespil, der hele tiden veksler, og som man skal forsøge at efterligne for at kunne iagttage uden selv at blive iagttaget.



Her er foto- og observationsskjulet placeret i et af de læhegn, der
omkranser dele af min biotop. For yderligere at få det til at falde
i med omgivelserne har jeg stoppet nogle små ahornkviste ind i
netmaskerne. Man kan stadig godt ane mit skjul, men effekten
af noget der fjerner den menneskelige kontur, et sløringsnet og
nogle få kviste er 
alligevel imponerende.
Camouflagetape hos ASMC.de - klik her
Camouflagenet hos Arms Gallery - klik her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar